Vinc calisanlari nelere dikkat etmeliKurallar

14 Eylül 2008 Pazar

Vinç işletmelerinde dikkat edilmesi gereken kurallar

1- Vinç ve kaldırma makineleri ile bunların araçları çalışmadan önce operatör tarafından kontrol edilmelidir. Vinç halatları, vinç zincirleri, vinç kancaları, vinçsapanları ve vinç frenleri ile durdurucuları teknik eleman tarafından üç ayda bir tamamen kontrol edilerek, kontrol belgesi düzenelemeli ve özel dosyasında saklamalıdır.

2- Vinçlerde meydana gelen iş kazalarının bazıları vinç halatı, zinciri ve sapanlarının kopmaları, yüklerin kancalardan kurtularak düşmeleri, vinç frenleri ve otomatik durdurucularının arızalanması sonucu olduğundan dolayı bu periyodik kontroller mutlaka yapılmalı ve kontrol sırasında görülen aksaklıklar giderilmeden vinç tekrar çalışmaya başlatılmamalıdır.

3- Vinç ve kaldırma makinelerinde yüklerin kaldırılmaları, indirilmeleri veya taşınmaları, yetiştirilmiş manevracılar tarafından verilecek el ve kol işaretlerine göre yapılmalıdır. Bir kaldırma işlemi sırasında birden çok işçinin görevli olduğu durumlarda, kaldırma makinesi operatörü, bağlayıcı, sapancı veya diğer görevlilerden yalnız birinden işaret almalı ve işaretçi, operatör tarafından kolayca görülebilecek yerlerde durmalıdır. Operatör, her kim tarafından verilirse verilsin, her dur işaretini yerine getirmelidir.

4- Yükler dik olarak kaldırılmalıdır. Yüklerin eğik olarak kaldırılması zorunlu olduğu durumlarda manevralar, sorumlu bir elemanın gözetiminde yapılmalı, yük salınımlarına ve yükün tehlikeli durumuna karşı gerekli önlemler alınmalıdır.

5- İndirilen bir yükün altından sapan halatların çekilmesi için işaret vermeden önce işaretçi, işçilerin güvenliğini sağlamalıdır. Operatörler, kaldırma makinelerinde bir yük asılı bulunduğu sürece makinelerinin başından ayrılmamalıdır.

6- Elektrikli mıknatıslı vinç , dinlenme durumunda iken, mıknatıslar vinç üzerinde asılı olarak yüksekte bırakılmamalıdır. Bunlar ya doğrudan doğruya yere bırakılmalı veya bu iş için yapılmış platformlar üzerine indirilmelidir. Mıknatıslar kullanılmadıklarında vinç üzerinden çıkarılmalıdır.

7- Hareket halindeki vinç kabinleri içindeki veya vinç arabaları üzerinde, yalnız görevli kimseler bulunmalı ve vinç operatörleri, hiç kimsenin yük üzerine binmesine, boş halat veya kancalara asılmasına izin vermemelidir. Açık havada ray üzerinde çalışan vinçlerde, rüzgârın etkisi hesaplanmalı ve bunlarda takozlama, bağlama yapılmalı ve sürgü güvenlik sistemi bulunmalıdır.

8- Ray üzerinde çalışan vinçlerde, vincin ve vinç arabasının üzerinde gidip geldikleri rayların her iki başında ve en az tekerleklerin yarıçapı yüksekliğinde takozlar bulunmalı, köprülü ve asma vinçlerin, köprü ve vinç arabası tekerlerinde, uygun el, kol ve ayak koruyucuları bulunmalıdır.

9- Köprü ayaklı gezer vinçlerin geçtiği yol boyu ve rayların her iki tarafı serbest olarak tutulmalı ve buralar en az 75 cm eninde olmalıdır. Raylı vinçlerin kabin kapılarının sahanlık veya geçit seviyesinden 30 cm. daha yüksekte bulunduğu durumlarda, bu kapıların önüne uygun basamaklar yapılmalı ve kabinlerde, elektrik akımı iletmeyen madde ile doldurulmuş bir yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır.

10- Aynı yükü kaldırmak için, iki vincin çalışması durumunda, her iki vinç operatörüne, yalnız bir işaretçi tarafından kumanda verilmeli ve vinçlerin hareketlerinde uyumu sağlayacak özel önlemler alınmalıdır.

11- Yüklerin vinçlere asılı olarak taşınmasında görevlendirilen işaretçi ve işçiler, yüklerin önünde giderek ray makaslarını kontrol etmeli ve yüklerin bir kimseye veya herhangi bir engele çarpmayacak bir yükseklikte taşınmasını sağlamalıdırlar.

12- Motorlu vinçlerde yük kaldırılırken veya vinç yer değiştirirken sesli ve ışıklı uyarı yapılmalı, bunların gece çalışmalarında farları ve arkalarında stop lambaları yakılmalı, kabinler uygun şekilde aydınlatılmalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder